Česko neuznáva Tibet ani Taiwan, povedal Zeman v Číne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman podporil územnú celistvosť Číny. Foto: SITA/AP

PRAHA 27. októbra (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman na záver svojej návštevy Číny podporil územnú celistvosť najľudnatejšej krajiny sveta a odmietol separatistické nároky Tibetu a Taiwanu.

Zeman sa nechce miešať do vnútorných záležitostí

Zdôvodnil to tým, že sa odmieta miešať do vnútorných záležitostí Pekingu, cituje ho spravodajský portál iDNES.cz. „Nielen ja, ale aj nová vláda Českej republiky sa celkom jasne vyjadrila, že rešpektuje územnú celistvosť Číny, že neuznáva tibetskú exilovú vládu a že sa odmietame akýmkoľvek spôsobom miešať do vašich vnútorných záležitostí,“ povedal Zeman na schôdzke s čínskym prezidentom Siom Ťin-pchingom.

Podobné slová ešte v marci počas návštevy Číny vyjadril český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, ktorý si za to doma vypočul množstvo kritiky. Taiwan sa oddelil od kontinentálnej Číny počas občianskej vojny v roku 1949, Peking ho však stále považuje za súčasť ľudovej republiky a v záujme zjednotenia nevylučuje použitie sily. Diplomatické vzťahy s ostrovom udržiava len vyše 20 krajín sveta vrátane Vatikánu alebo viacerých latinskoamerických štátov. Neoficiálne styky udržuje s Taiwanom napríklad USA, čo spôsobuje napätie vo vzťahoch medzi Pekingom a Washingtonom.

Tibet k svojmu územiu pripojila Čína v 50. rokoch minulého storočia a dnes má autonómny štatút. O širšiu autonómiu Tibetu sa usiluje exilová vláda so sídlom v Indii, ktorú tam v roku 1959 zriadil dalajláma po svojom úteku z vlasti.

Priame spojenie Praha-Šanghaj zatiaľ nebude, potvrdil Zeman

Český prezident ešte v nedeľu vyhlásil, že bude od Európskej únie žiadať zjednodušenie cestovania pre čínskych občanov s cieľom úplne zrušiť v súčasnosti platné víza.

Český líder sa tak vyjadril počas prejavu na podnikateľskom fóre v Pekingu. Zeman v rámci štvordňovej návštevy Číny plánoval uzavrieť dohodu o priamom leteckom spojení medzi Prahou a Šanghajom. To sa nakoniec nestalo pre technické problémy, čo nástupca Zeman označil „iba za byrokraciu“, keďže obe strany podľa neho s vecou súhlasia.

Dohodu by podľa jeho slov mal budúci rok dotiahnuť premiér Bohuslav Sobotka. Čechom sa však nakoniec podarilo dohodnúť otvorenie pobočky Bank of China v roku 2015.

Zeman do Číny zavítal pri príležitosti októbrového 65. výročia nadviazania česko-čínských diplomatických stykov. Počas záverečného dňa návštevy sa stretne aj so svojim čínskym náprotivkom Siom Ťin-pchingom, píše portál českého denníka Mladá fronta Dnes.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav SobotkaLubomír ZaorálekMiloš Zeman