Kurdská milícia smeruje cez Turecko do obliehaného Kobane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýrske letectvo zničilo ukradnuté stíhačky
Teroristi z Islamského štátu mali ukradnúť tri bojové stíhačky. Sýrske letectvo dve z nich zničilo. Foto: SITA/AP

AMMÁN 29. októbra (WEBNOVINY) – Irackí pešmergovia už prekročili hranice do Turecka a smerujú k sýrskemu hraničnému mestu Kobane, o ktoré už viac ako mesiac bojujú povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ).

Podpredseda irackej Kurdskej demokratickej únie Salíh Moslím informoval, že do Turecka dorazilo asi 150 príslušníkov kurdských milícií zo severného Iraku. Do Kobane by mali prísť v stredu. Pešmergovia prileteli do južného Turecka z mesta Irbíl a ich konvoj zbraní, munície a zásob už taktiež prešiel cez hranice.

Poslanci irackého Kurdistanu schválili minulý týždeň vyslanie kurdských jednotiek do sýrskeho Kobane, ktoré už týždne obliehajú povstalci z radikálnej skupiny IŠ. Turecko najskôr odmietalo povoliť kurdským bojovníkom tranzit cez jeho územie, no nakoniec pešmergom povolenie dalo.

Obávalo sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu. PKK považovaná Tureckom za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane. Turecko do Sýrie svoje jednotky nepošle.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát