Prezident Zambie mal zdravotné problémy, skonal v Londýne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Zambie skonal v londýnskej nemocnici
Prezidenta Zambie Michaela Satu úradujúceho od roku 2011 trápili už dlhší čas zdravotné problémy. Foto: SITA/AP

LUSAKA 29. októbra (WEBNOVINY) – Dočasným nástupcom zosnulého zambijského prezidenta Michaela Satu sa stal doterajší viceprezident Guy Scott, ktorý je prvou belošskou hlavou štátu v Afrike od roku 1994, keď odišiel z čela Juhoafrickej republiky Frederik Willem de Klerk.

Vymenovanie 70-ročného politika do funkcie v stredu oznámil minister obrany Edgar Lungu, ktorý bol predtým takisto považovaný za potenciálneho dočasného prezidenta. Sata známy pre svoje drsné vystupovanie pod prezývkou Kráľ Kobra zomrel v utorok vo veku 77 rokov v jednej z londýnskych nemocníc.

Scott po prevzatí postu vystúpil v televízii s krátkym príhovorom, v ktorom oznámil vyhlásenie štátneho smútku a prisľúbil konanie prezidentských volieb v priebehu najbližších 90 dní, ako stanovuje zambijská ústava. Analytici nepredpokladajú, že by sa o zvolenie uchádzal aj samotný Scott, keďže jeho rodičia nemali zambijské občianstvo a nespĺňa tak zákonné podmienky.

Prezident Sata úradujúci od roku 2011 mal už dlhšie zdravotné ťažkosti, dôvod jeho liečby v Londýne ani príčinu smrti však zatiaľ nezverejnili. V minulosti sa živil aj ako policajt, robotník v automobilke, odborový funkcionár či zametač na londýnskej železničnej stanici Victoria.

Zambiu opustil 19. októbra v sprievode manželky a ďalších rodinných príslušníkov. Z verejného života sa však bez vysvetlenia vytratil ešte v júni, na čo sa objavili správy o jeho liečbe v Izraeli. V septembri vynechal plánovaný prejav na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku a iba niekoľko dní predtým v zambijskom parlamente žartoval, že „nie je mŕtvy“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia