V Pásme Gazy vznikne nárazníková zóna, Egypt vysťahoval ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boje v Gaze neutíchajú, oblasť ničí paľba
Izraelská ofenzíva proti hnutiu Hamás pripravila v Pásme Gazy o život najmenej stovky Palestínčanov, väčšinu civilistov. Foto: SITA/AP

EL-ARIŠ 29. októbra (WEBNOVINY) — Egyptské úrady v utorok nariadili obyvateľom žijúcim pozdĺž východnej hranice s Pásmom Gazy, aby vyprázdnili svoje domy, ktoré budú zdemolované a v oblasti vznikne nárazníková zóna.

Cieľom je zastaviť tok zbraní a militantov medzi Egyptom a palestínskou enklávou. Podľa egyptských predstaviteľov sú už desiatky domov v hraničnom meste Rafah vypratané a s demoláciou sa začne v najbližších hodinách. Zasiahnuté rodiny dostali odškodnenie.

Opatrenia prichádzajú štyri dni po tom, čo militanti napadli vojenský post na egyptskom Sinaji, pričom zahynulo najmenej 31 vojakov. Po útoku Egypt vyhlásil v častiach Sinaja výnimočný stav a čiastočný zákaz vychádzania. Úrady tiež zatvorili jediný hraničný priechod s Gazou – Rafah.

Nárazníková zóna medzi Egyptom a Pásmom Gazy bude 500 metrov široká a tiahnuť sa bude pozdĺž spoločnej 13-kilometrovej hranice. Zóna bude zahŕňať vodné priekopy, aby tak zmarila pokusy o vykopanie podzemných tunelov. Tie sú využívané na pašovanie zbraní a tovarov ako aj pohyb militantov medzi Sinajom a Gazou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať