Desiatky krajín podpísali koniec bankového tajomstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: SITA/Michal Svítok

BERLÍN 29. októbra (WEBNOVINY) – Predstavitelia viac ako 80 krajín sveta v stredu v nemeckom Berlíne podpísali predbežnú dohodu, ktorej výsledkom by malo byť ukončenie bankového tajomstva prostredníctvom zavedenia automatického informovania s cieľom obmedziť daňové podvody. Signatármi sa stali aj daňové raje ako Lichtenštajnsko či Kajmanské a Panenské ostrovy.

Zástupcovia viac ako 50 krajín sa na podujatí konanom pod záštitou OECD a EÚ dohodli na automatickej výmene údajov medzi krajinami od polovice roka 2017. Na zodpovednosť to budú mať poverené úrady v každej krajine. Ďalších 30 krajín vrátane odporcov zrušenia bankového tajomstva ako sú Rakúsko, Švajčiarsko či Bahamy sa k dohode pripoja o rok neskôr.

Vďaka niekoľko mesiacov trvajúcim rokovaní v réžii EÚ sa podarilo zhodnúť, že banky budú od roku 2016 zbierať údaje o účtoch s vyššou hodnotou ako je 250-tisíc dolárov. To však podľa kritikov poskytne ľuďom vyhýbajúcim sa plateniu daní dostatok času na presun svojich prostriedkov na iné účty s nižšími sumami. Švajčiarsko navyše chce poskytovať informácie iba krajinám dôležitým pre jeho hospodárstvo.

Odhaduje sa, že v takzvaných daňových rajoch je uložených takmer šesť biliónov eur, čo na odvodoch a v príjmoch štátov znamená každoročnú stratu okolo 130 miliárd eur, píše portál eubusiness.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať