Islamský štát popravil na námestí tridsať mužov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: SITA/ AP

BAGDAD 29. októbra (WEBNOVINY) — Militanti z Islamského štátu postavili v stredu v západoirackom meste do radu 30 mužov a následne ich postrieľali. Informoval o tom miestny predstaviteľ a obyvatelia. Ide o poslednú masakru od postupu extrémistov naprieč krajinou. Odohrala sa na hlavnej ulici mesta Hit v okrese al-Bakír. Obeťami sa stali sunnitskí kmeňoví bojovníci spriaznení s vládou a členovia bezpečnostných síl, ktorých sa militanti zmocnili, keď mesto dobyli.

Džihádisti najprv militantov previedli mestom a vyhlasovali, že chytení muži sú odpadlíci, ktorí proti nim bojovali. Potom ich zoradili a zastrelili útočnými puškami, uviedli miestni. Mesto sa nachádza 140 kilometrov západne od Bagdadu.

Šéf rady provincie Anbár Sabáh Karhút označil vraždy za zločin proti ľudskosti a vyzval na viac medzinárodnej podpory pre sunnitské kmene bojujúce proti militantom v Anbáre.

V častiach Iraku a Sýrie Islamský štát vyhlásil „kalifát“ a na obsadených územiach vnucuje ľuďom vlastnú neľútostnú interpretáciu islamského práva šaríja. Výnimočné nie je odtínanie končatín, popravy ani mučenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát