Brány Kobani prekročili prví pešmergovia, pomôžu Kurdom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kobani
Obliehané Kobani je pod ťažkou paľbou. Džihádisti sa už priblížili k mestu na niekoľko kilometrov. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 30. októbra (WEBNOVINY) – Prvá skupina bojovníkov irackých kurdských milícií pešmerga dorazila vo štvrtok cez turecké hranice do sýrskeho mesta Kobane. Informovala o tom Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv. Do pohraničného kurdského mesta podľa nej zatiaľ vstúpilo desať pešmergov, príchod ďalších sa očakáva do niekoľkých hodín.

Celkovo vyslali do Kobane asi 150 pešmergov, ktorí budú tamojším kurdským jednotkám pomáhať v boji proti povstalcom z radikálnej skupiny Islamský štát (IŠ). Tí mesto obliehajú už niekoľko týždňov. Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání vo štvrtok vyhlásil, že do Kobane sú v prípade potreby pripravení vyslať ďalšie vojenské sily.

Turci sa obávali posilnenia Kurdskej strany pracujúcich

Poslanci Kurdistanu schválili minulý týždeň vyslanie kurdských jednotiek do Kobane. Turecko najskôr odmietalo povoliť kurdským bojovníkom tranzit cez jeho územie, no nakoniec pešmergom povolenie vydalo. Obávalo sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu.

PKK považovaná Tureckom a EÚ za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane. Turecko do Sýrie svoje jednotky nepošle.

USA náletmi proti Islamskému štátu pomáhajú al-Asadovi

Americký minister obrany Chuck Hagel vo štvrtok priznal, že nálety spojencov proti Islamskému štátu „môžu pomôcť“ sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi udržať sa pri moci. Zároveň však zdôraznil, že Washington bude aj naďalej podporovať jeho zvrhnutie.

„Áno, al-Asad (náletmi proti IŠ) môže získať,“ povedal reportérom Hagel. Situáciu v Sýrii označil za „komplikovanú“ a vyjadril odhodlanie administratívy prezidenta Baracka Obamu „pokračovať v politike, ktorá vyzýva na zosadenie pána al-Asada“.

Nóri vyšlú do Iraku 120 vojakov

Nórska premiérka Erna Solbergová vo štvrtok oznámila, že jej krajina ešte tento rok vyšle 120 vojakov do Iraku, kde sa budú podieľať na medzinárodnej kampani proti militantno-extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ). Ich úlohou bude podľa nej poskytovanie výcviku a inej podpory miestnym bezpečnostným silám, nemali by sa však priamo zapájať do žiadnych bojov.

Očakáva sa, že vojakov nasadia vo výcvikových strediskách v Arbíle, ktorý je centrom irackého Kurdistanu, a hlavnom meste Bagdad. Solbergová označila útoky IŠ proti civilistom vrátane detí za šokujúce a povedala, že Nórsko nemôže ignorovať žiadosť Iraku o medzinárodnú pomoc. Ďalších 75 vojakov plánuje Nórsko začiatkom budúceho roka vyslať do Afganistanu.

Turecko sa podľa Sýrie dopustilo agresie otvorením hranice pre bojovníkov

Poradkyňa sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pre politické otázky vo štvrtok obvinila Turecko z „agresie“ voči jej krajine, ktorej sa podľa nej dopustilo, keď umožnilo prekročiť štátnu hranicu povstalcom idúcim brániť sýrske mesto Ajn al-Arab (Kobane) pred militantno-extrémistickou skupinou Islamský štát (IŠ). V rozhovore pre agentúru AP Busajna Šaabánová vyjadrila presvedčenie, že Turci týmto krokom sledujú rozšírenie svojho vplyvu v Sýrii, ktorej územie ovládali v ére Osmanskej ríše.

Narážala tak na cezhraničný presun 50 príslušníkov takzvanej Slobodnej sýrskej armády, čo je voľná koalícia povstaleckých skupín snažiacich sa zosadiť al-Asadov režim. Do pohraničného mesta Kobane obývaného prevažne Kurdmi sa malo v uplynulých hodinách presunúť cez Turecko taktiež prvých 150 kurdských bojovníkov z Iraku.

„Vidím, že Turecko pokračuje vo svojej úlohe agresora voči Sýrii, čo je tomto regióne veľmi nebezpečná úloha,“ povedala Šaabánová. Ankara sa podľa nej nesnaží pomôcť Kurdom, ktorí tvoria v Turecku početnú, no dlho zaznávanú menšinu, ale v skutočnosti je motivovaná „osmanskou ambíciou“. Šaabánovej slová odrážajú narušené vzťahy Sýrie s kedysi spriateleným Tureckom, ktoré po vypuknutí povstania proti al-Asadovi v roku 2011 čelí náporu utečencov, poskytuje však taktiež útočisko povstaleckému veleniu.

Postup extrémistov z IŠ, ktorí majú pod kontrolou veľkú časť Sýrie a Iraku, pritom predstavuje problém pre Damask i Ankaru. Sýrska vláda už dávno konflikt v krajine označuje za boj proti terorizmu, čo zdôrazňovala i počas tohtoročných krízových konferencií vo Švajčiarsku. „Bola to sýrska vláda, kto v januári a februári 2014 vyzýval medzinárodné spoločenstvo, aby bojovalo proti teroru vnútri a mimo Sýrie,“ pripomenula prezidentská poradkyňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chuck HagelErna Solbergová
Firmy a inštitúcie Islamský štát