Halloween: Každý štvrtý Viedenčan minie v priemere 24 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Halloweenske tekvice Foto: © COMPRESS/ Isabella Heugl

BRATISLAVA 30. októbra (WBN/PR) – „Pre viedenskú ekonomiku je Halloween dňom radosti. Obchody i gastronómia dosahujú vtedy vysoké obraty,“ hovorí Walter Ruck, predseda Viedenskej obchodnej komory. Maloobchod očakáva v súvislosti s Halloweenom zisk okolo 11 miliónov eur, podobne ako ostatný rok. Aj o tom hovorí aktuálny prieskum, ktorý pre Viedenskú hospodársku komoru zrealizovala spoločnosť Makam.

Každý štvrtý Viedenčan plánuje na sviatok Halloweenu nakúpiť v priemere za 24 eur. Podľa prieskumu minú obyvatelia susednej metropoly v reštauráciách, rôznych lokáloch alebo na súkromných parties okolo 5 miliónov eur. Skutočnosť, že Halloween pripadá tento rok na piatok, môže pozitívne ovplyvniť slávnostnú náladu Viedenčanov.

Okolo 40 percent obyvateľov Viedne považuje oslavy Halloweenu už za tradičný sviatok. 20 percent Viedenčanov si podľa prieskumu vyzdobí dom alebo byt a 26 percent sa chystá osláviť „sviatok strašidiel“ s rodinou alebo priateľmi.

Zhruba 76 percent dotazovaných Viedenčanov nakúpi predovšetkým sladkosti. Halloween vo Viedni znamená aj zábavu pri vyrezávaní tekvíc či výrobe dekorácií. Pre väčšinu obyvateľov rakúskej metropoly je Halloween predovšetkým zábavou pre deti a mládež. Na tento sviatok dostávajú viedenské deti dokonca aj „strašidelné hračky“ (8 percent), no najviac ich baví tradícia chodenia v kostýmoch z domu do domu a obdarovanie sladkosťami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať