Prezidentka Kosova odmietla pozvánku na návštevu Srbska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Atifete Jahjagová
Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová. Foto: SITA/ AP

PRIŠTINA 30. októbra (WEBNOVINY) – Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová vo štvrtok odmietla pozvánku na historickú návštevu Srbska, ktorá by bola vôbec jej prvou v najvyššej funkcii. Jahjagová to zdôvodnila pokračujúcou politickou krízou v krajine, ktorá ani takmer päť mesiacov po voľbách nemá riadnu vládu.

Prezidentku bývalej srbskej provincie pozvali na schôdzku Trilaterálnej komisie v Belehrade naplánovanú na piatok. Ide o podujatie konajúce sa dvakrát za rok za účasti vplyvných podnikateľov, akademikov a zástupcov tretieho sektora.

Jahjagovej návšteva Srbska by bola prvou zo strany hlavy Kosova odkedy Priština v roku 2008 vyhlásila nezávislosť. Tú Belehrad neuznáva, v posledných rokoch však aj pod tlakom Európskej únie tamojší predstavitelia zmiernili svoju konfrontačnú rétoriku smerom k oficiálnym zástupcom Kosova.

Júnové parlamentné voľby vyhrala Demokratická strana Kosova (PDK) súčasného premiéra Hashima Thaçiho, keď získala 30 percent hlasov. Zatiaľ sa jej však nepodarilo nájsť koaličných partnerov. Jedným z dôvodov patu je aj fakt, že strany sa nevedia dohodnúť, kto má dostať ako prvý poverenie na zostavenie vlády.

Kosovská ústava totiž podľa expertov v tomto zmysle nemá jasné znenie. Jahjagová už od júna s parlamentnými stranami rokuje o riešení situácie, zatiaľ sa jej však nepodarilo odvrátiť možnosť vypísania nových parlamentných volieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Atifete Jahjagaová