Pád Berlínskeho múru bol neuveriteľný pocit, tvrdí Merkelová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Líderka víťaznej strany, Angela Merkelová Foto: SITA/AP

BERLÍN 2. novembra (WEBNOVINY) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyzdvihla odvahu ľudí, ktorí sa pred 25 rokmi ako prví verejne postavili proti režimu v niekdajšom východnom Nemecku, čo viedlo k pádu režimu i Berlínskeho múru.

Podľa jej slov tí, ktorí sa postavili komunistickému režimu, dodávali odvahu aj ostatným a bez nich by bol „celý proces oveľa ťažší“. Kancelárka, ktorá vyrastala v komunistickej časti po druhej svetovej vojne rozdeleného Nemecka, preto deklarovala potrebu „povedať im veľké ďakujem“.

Samotný pád Berlínskeho múru označila za „neuveriteľný pocit“. Merkelová sa zároveň zdôverila, že na demonštrácie deviateho novembra 1989 vedúce k pádu múru prišla zo sauny a na ten „pocit, ktorý zmenil životy, nikdy nemôže zabudnúť“.

Nemecko pripravuje na budúcu nedeľu veľké oslavy 25. výročia symbolického pádu Berlínskeho múru, ktorý rozdelil Berlín 45-kilometrovou bariérou na takmer 30 rokov. Stavba bola symbolom železnej opony a jej pád odštartoval znovuzjednotenie Nemecka a rozpad Sovietskeho zväzu.

Odhady hovoria o viac ako 600 ľuďoch, ktorí prišli o život pri snahe prekročiť bariéru a utiecť z východnej do západného časti krajiny. Niektoré časti boli zbúrané a ukradnuté v rozmedzí rokov 1989 až 1991 a pamiatka studenej vojny sa tak momentálne nachádza v dezolátnom stave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová