Proruskí separatisti získali mandát na rokovanie s Kyjevom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V povstaleckom Novorusku sa konajú voľby
Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky napriek odmietavému postoju OSN, EÚ, USA i samotnej ukrajinskej vlády spustili parlamentné a prezidentské voľby. Ukrajina, 2. novembra 2014. Foto: SITA/AP

MOSKVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasin v pondelok povedal, že novozvolení lídri vo východoukrajinských separatistických regiónov majú „mandát“ vyjednávať s Kyjevom. Informovala o tom tlačová agentúra Interfax.

„Zvolení zástupcovia regiónov Doneck a Luhansk získali mandát na uskutočnenie rokovaní s centrálnymi ukrajinskými úradmi s cieľom vyriešiť problémy prostredníctvom politického dialógu,“ povedal Karasin. Ministerstvo zahraničia už predtým vydalo stanovisko, na základe ktorého bude Rusko „rešpektovať vôľu ľudu juhovýchodu“ Ukrajiny, čím uznalo voľby organizované tamojšími separatistami.

Všetky správy o situácii na Ukrajine nájdete

—-> TU.

Organizátori prezidentských volieb v odštiepeneckej Doneckej oblasti v pondelok vyhlásili za ich víťaza tamojšieho „predsedu vlády“ Aleksandra Zacharčenka, ktorý bol vo všeobecnosti považovaný za favorita. Rovnaké hlasovanie usporiadali separatisti v Luhanskej oblasti, odkiaľ hlásia potvrdenie mandátu doterajšieho „prezidenta“ Igora Plotnického.

Kyjev rovnako ako EÚ a iní západní spojenci voľby odmietajú uznať a prezident Petro Porošenko ich označuje za „frašku pod hlavňami tankov a samopalov“. Hovorí pritom o porušení dohody, ktorú strany ukrajinského konfliktu podpísali začiatkom septembra v Minsku. Celoukrajinské parlamentné voľby sa konali už 26. októbra, zatiaľ čo voľby do samospráv v oboch oblastiach plánoval Kyjev uskutočniť začiatkom decembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko