Väčšina Britov je za odchod z Únie, Škóti majú iný názor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľká_Británia
Foto: SITA, AP

MOSKVA 8. novembra (WEBNOVINY) – Takmer 45 percent Britov je za odchod z Európskej únie. Vyplýva to z októbrového prieskumu britskej agentúry YouGov zverejneného tento týždeň.

Z neho vyplýva, že za zotrvanie v bloku by sa aktuálne vyslovilo 35 percent opýtaných. Zvyšok oslovených nemalo jasný názor, ale vyjadrilo nezáujem sa vyjadriť.

V Škótsku je však situácia opačná. V prieskume YouGov viac ako 45 percent škótskych respondentov podporilo britské členstvo v Únii. Práve ambície vlády v Londýne vystúpiť z bloku boli jednou z tém kampane pred septembrovým referendom o nezávislosti poloautonómneho Škótska. Nakoniec však väčšina voličov deklarovala záujem zotrvať v Spojenom kráľovstve.

Britský premiér David Cameron žiada od Európskej únie zavedenie reforiem a celkovo lepšie podmienky, ako napríklad obmedzenie prisťahovalcov v záujme ďalšieho zotrvania Londýna v bloku. Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísanie referenda o ďalšom zotrvaní v bloku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron