Konzultačné hlasovanie o Katalánsku bude napriek zákazu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Katalánsko
Podľa výsledkov prieskumu si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska praje 70 percent obyvateľov bohatého regiónu. Foto: SITA/AP

BARCELONA 4. novembra (WEBNOVINY) – Konzultačné hlasovanie o nezávislosti Katalánska sa v nedeľu uskutoční napriek tomu, že ústavný súd ho v utorok zakázal. Informoval o tom hovorca katalánskej vlády Francesc Homs. „Na 9. novembra je všetko pripravené,“ vyhlásil.

Katalánska vláda je podľa neho pripravená zažalovať vládu v Madride v prípade, že poruší práva Kataláncov na slobodné vyjadrenie. Zatiaľ nie je jasné, aké právne kroky podnikne centrálna vláda proti organizátorom konzultačného hlasovania, ak sa bude konať aj napriek zákazu. Je možné, že katalánska vláda od organizácie odstúpi a prenechá ju občianskym skupinám.

Španielsky ústavný súd v utorok jednomyseľne zrušil takzvané konzultačné hlasovanie o nezávislosti Katalánska, ktoré by sa malo konať túto nedeľu. Katalánska vláda ho vypísala po tom, ako ústavný súd odložil konanie referenda o nezávislosti až do vynesenia verdiktu o jeho zákonnosti, čo by mohlo trvať aj roky.

Španielska vláda následne požiadala súd, aby konzultačné hlasovanie taktiež zrušil, čomu súd vyhovel. Podľa výsledkov prieskumu zverejnených začiatkom októbra si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska praje 70 percent obyvateľov bohatého regiónu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať