Džihádisti zmenili dopravu, prichádzajú výletnými loďami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak militanti
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

LONDÝN 7. novembra (WEBNOVINY) – Džihádisti do konfliktných zón na Blízkom východe cestujú už aj prostredníctvom výletných lodí, informuje Interpol. Podľa jeho údajov osoby, čo sa snažia pripojiť k militantným skupinám v Iraku a Sýrii, využívajú takéto plavby, aby sa mohli dostať do krajín, ako sú napríklad Turecko.

Interpol preto upozorňuje, že kontroly zoznamov pasažierov, by sa mali z lietadiel rozšíriť aj na okružné plavby, kým sa záležitosť nestane menej závažnou. Žiadne počty o možných plaviacich sa džihádistoch však Interpol nezverejnil.

Turecké úrady uvádzajú, že v uplynulých mesiacoch deportovali stovky podozrivých islamistických bojovníkov z letísk a autobusových staníc. Zahraniční džihádisti preto hľadajú alternatívne spôsoby dopravy. „Keďže vedia, že letiská sú teraz starostlivo monitorované, využívajú na cestu do týchto oblastí výletné lode,“ uviedol šéf Interpolu pre boj proti terorizmu Pierre St. Hilaire.

Predstavitelia Medzinárodnej organizácie kriminálnej polície však tvrdia, že využívanie takýchto lodí začalo len „v posledných troch mesiacoch alebo tak“. Posledné odhady Organizácie Spojených národov hovoria, že s Islamským štátom a ďalšími extrémistickými skupinami v Sýrii a Iraku bojuje 15 000 zahraničných džihádistov z viac než 80 krajín, uvádza stanica BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát