Obrazom: V Berlíne sa začali oslavy pádu Berlínkeho múru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Berlín žije veľkolepými oslavami pádu Berlínskeho múru
Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov robí odtlačok svojich rúk do betónu pripevneného ku kusu Berlínskeho múru počas recepcie na Checkpoint Charlie v Berlíne, Berlín 7. Nov., 2014. Foto: SITA/AP

BERLÍN 7. novembra (WEBNOVINY) – Úrady v nemeckom hlavnom meste Berlín v piatok spustili slávnostný program, ktorý vyvrcholí nedeľňajšími oslavami 25. výročia pádu Berlínskeho múru, najväčšieho symbolu studenej vojny, ktorý na viac ako 40 rokov rozdelil Európu.

Obrazom: Berlín žije veľkolepými oslavami pádu Berlínskeho múru

Záštitu nad celým podujatím konaným pod heslom Odvaha za slobodu prevzala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemci si chcú takto uctiť účastníkov mierových demonštrácií, ktoré viedli k otvoreniu hraníc medzi východným a západným Nemeckom.

Rozsvietia tisíce balónov

Do Berlína by mal zavítať aj posledný prezident vtedajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov, ktorý odmietol nariadiť násilné potlačenie nepokojov. Prítomným by sa mal prihovoriť zo známeho kontrolného stanovišťa Check Point Charlie.

V piatok večer chcú berlínske úrady okrem iného rozsvietiť tisíce balónov pripevnených pozdĺž 15-kilometrovej trasy, kde v centre mesta múr stál.

Mesto bolo rozdelené takmer tridsať rokov

Podujatie vyvrcholí v nedeľu pri Brandenburskej bráne ako symbole v roku 1990 zjednoteného Nemecka. Stretnúť by sa tu mali Gorbačov, nemecký prezident a niekdajší protikomunistický aktivista Joachim Gauck a líder poľského protikomunistického odboja, exprezident Lech Walesa. Očakáva sa účasť státisícov ľudí, píše francúzska agentúra AFP.

Berlínsky múr rozdelil mesto 45-kilometrovou bariérou na takmer 30 rokov. Stavba bola symbolom železnej opony a jej pád odštartoval znovuzjednotenie Nemecka a rozpad Sovietskeho zväzu. Odhady hovoria o viac ako 600 ľuďoch, ktorí prišli o život pri snahe prekročiť bariéru a utiecť z východnej do západného časti krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováJoachim GauckLech WalesaMichail Gorbačov