Princeznej Cristine súd nezrušil obvinenia za podvody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Princezná cristina
Španielska princezná Cristina. Foto: SITA/AP

MADRID 7. novembra (WEBNOVINY) – Súd v španielskej Palme de Mallorca v piatok oznámil, že nezruší obvinenie z daňového podvodu voči princeznej Cristine, sestre nového španielskeho kráľa Filipa VI., zbaví ju však obvinenia z prania špinavých peňazí.

Urobil tak na základe odvolania, ktoré v júni podali advokáti 49-ročnej vojvodkyne z Palmy a jej 46-ročného manžela Iňakiho Urdangarina. Obvinenia z finančných zločinov sa totiž týkajú práve jeho obchodnej činnosti. Zatiaľ nie je stále jasné, či bude musieť Cristina naozaj predstúpiť pred sudcu, keďže podľa španielskeho práva to nie je potrebné, ak obeť – v tomto prípade štát – obžalobu nepodporí. V opačnom prípade by bola vôbec prvým pokrvným príbuzným španielskeho monarchu, ktorého v krajine súdili, čo by ešte viac poškodilo povesť kráľovskej rodiny.

Cristinin manžel známy ako bývalý olympionik čelí podozreniu, že spolu s bývalým obchodným partnerom spreneveril verejné prostriedky vo výške šesť miliónov eur prostredníctvom nadácie, ktorej predsedal. V nadácii pôsobila i Cristina, ktorá bola zároveň spoluvlastníčkou spoločnosti označenej vyšetrovateľmi za prostriedok prepierania spreneverených peňazí. Žalobu proti Cristine podala krajne pravicová nátlaková skupina Manos Limpias (Čisté ruky), zatiaľ čo samotné daňové úrady proti nej nič nemajú a dôvod pre vznesenie obvinení nevidí ani štátna prokuratúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Princezná Cristine