Európska únia dá na boj proti ebole viac než miliardu eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ebola
Foto: SITA/AP

BRUSEL 7. novembra (WEBNOVINY) – Európska únia a jej členské štáty prisľúbili pomoc v hodnote viac než miliardy eur na boj proti epidémii eboly v západnej Afrike.

EÚ tak prekročila miliardovú sumu stanovenú na októbrovom summite jej lídrov v Bruseli. Sľúbené financie pôjdu na investície výskumu eboly, na poskytnutie zdravotníckeho materiálu postihnutým krajinám ako aj na prípadnú leteckú evakuáciu zahraničných humanitárnych pracovníkov.

Obrazom: Počet nakazených presiahol už 14 000

Len na výskum tejto smrteľnej choroby poskytne Európska komisia v spolupráci s európskym farmaceutickým priemyslom 280 miliónov eur, ktoré by mali pomôcť nielen pri súčasnej epidémii, ale aj v prípade vypuknutia podobnej situácie v budúcnosti.

„EÚ je odhodlaná poraziť ebolu,“ vyhlásil komisár pre výskum a vedu Carlos Moedas s tým, že výskum by mal viesť k vývoju nových vakcín a liekov. EÚ tiež podľa neho odštartovala doteraz najväčšiu humanitárnu operáciu zameranú na prepravu materiálnej pomoci pre ebolou postihnuté štáty. Z Holandska už vyplávala nákladná loď vezúca sanitky, poľné nemocnice, laboratóriá a ďalšie zariadenia.

Počet obetí najhoršej epidémie eboly v novodobých dejinách stúpol už na takmer 5000, informovala v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V troch najviac postihnutých západoafrických krajinách – Guinei, Sierra Leone a Libérii – oficiálne evidujú už 4950 obetí. Celkovo tam nákazu dostalo 13 241 ľudí. Skutočný počet obetí a nakazených však môže byť ešte vyšší.

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (Médecins Sans Frontiéres; MSF) medzitým uviedla, že v Libérii sa počet nových prípadov rapídne znižuje. Naopak v Sierra Leone a Guinei je situácia opačná a región je podľa MSF ešte ďaleko od toho, aby epidémiu porazil. Nigéria a Senegal už nehlásia žiadne prípady a v Mali evidujú už len jedného nakazeného.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia