Katalánci hlasujú o nezávislosti, Madrid s tým nesúhlasí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Katalánsku sa koná hlasovanie o nezávislosti
Hlasovanie sa koná napriek odporu zo strany vlády v Madride a má nezáväzný charakter. Foto: SITA/AP

BARCELONA 9. novembra (WEBNOVINY) – Obyvatelia španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko v nedeľu v symbolickom referende hlasujú o odtrhnutí od zvyšku krajiny. Hlasovanie sa koná napriek odporu zo strany vlády v Madride a má nezáväzný charakter.

Španielsko katalánsku vládu preto varovalo pred použitím verejných prostriedkov na „všeľudové hlasovanie“. Očakáva sa, že nezávislosť Katalánska podporia státisíce obyvateľov bohatého 7,5-miliónového regiónu. Improvizované volebné stanovištia bude obsluhovať viac ako 40-tisíc dobrovoľníkov.

Španielsky ústavný súd v utorok jednomyseľne zrušil takzvané konzultačné hlasovanie o nezávislosti Katalánska, ktoré by sa malo konať túto nedeľu. Katalánska vláda ho vypísala po tom, ako ústavný súd odložil konanie referenda o nezávislosti až do vynesenia verdiktu o jeho zákonnosti, čo by mohlo trvať aj roky.

Španielska vláda následne požiadala súd, aby konzultačné hlasovanie taktiež zrušil, čomu súd vyhovel. Podľa výsledkov prieskumu zverejnených začiatkom októbra si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska praje 70 percent obyvateľov regiónu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia