George Bush dostane medailu za príspevok k mierovej Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
George Herbert Walker Bush
George Herbert Walker Bush (vľavo) Foto: SITA/AP

DALLAS 10. novembra (WEBNOVINY) – Bývalý prezident USA George Herbert Walker Bush sa v pondelok stane prvým americkým laureátom Medaily Roberta Schumana udeľovanej europarlamentnou frakciou Európska ľudová strana (EĽS). Ocenenie Busha je súčasťou udalostí spojených s nedeľňajším 25. výročím pádu Berlínskeho múru.

V tom čase stál Bush senior na čele USA. Medailu za jeho príspevok k bezpečnej a mierovej Európe mu odovzdajú na pôde texaskej univerzity A&M, kde má Bush svoju knižnicu.

Obrazom: Nemci veľkolepo oslávili 25. výročie pádu Berlínskeho múru

Cenu každoročne udeľujú viacerým ľuďom od roku 1986 na počesť francúzskeho expremiéra Schumana, ktorý je považovaný za jedného zo zakladateľov EÚ. Medzi držiteľmi je aj pápež Ján Pavol II., dnes už bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso či bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Republikán Bush je najstarším žijúcim americkým exprezidentom. V Bielom dome pôsobil jedno volebné obdobie na prelome 80. a 90. rokov. Niekdajší viceprezident v administratíve prezidenta Ronalda Reagana svoj post vo voľbách v roku 1992 neobhájil, keď ho porazil demokrat Bill Clinton. Toho v roku 2001 na najvyššom poste nahradil Bushov syn George

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenBill ClintonGeorge BushJán Pavol II.José Manuel BarrosoPápež Ján Pavol II.
Firmy a inštitúcie EPP Európska ľudová stranaEurópsky parlament