Albánsky premiér narobil v Srbsku dusno, reč bola o Kosove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aleksandar Vučič, Edi Rama
Srbský premiér Aleksandar Vučič (sprava) obvinil albánského premiéra Ediho Ramu (zľava) z provokácie. Foto: SITA/AP

BELEHRAD 10. novembra (WEBNOVINY) – Albánsky premiér Edi Rama, prvý na návšteve Srbska za posledných 68 rokov, vyzval v pondelok Belehrad, aby akceptoval nezávislosť prevažne albánskeho Kosova.

Srbský premiér Aleksandar Vučič ho preto obvinil z „provokácie“. „Čím skôr uznáte (nezávislosť Kosova), tým skôr sa môžme posunúť vpred,“ povedal Rama vo vyjadrení prekladanom do srbčiny počas napätej tlačovej konferencie s Vučičom.

Srbský predseda vlády povedal, že tieto slová znamenajú provokáciu a Srbsko nikdy neuzná Kosovo, ktoré v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť.

Albánsky premiér Rama pricestoval v pondelok na historickú návštevu Srbska, prvú zo strany predsedu albánskej vlády od roku 1946. Ramova návšteva bola pôvodne naplánovaná na 22. október.

Preložili ju však po incidente zo 14. októbra, keď vypukli násilnosti medzi srbskými a albánskymi fanúšikmi a futbalistami počas futbalového zápasu v rámci kvalifikácie na európsky šampionát v roku 2016. Obe krajiny majú napäté vzťahy najmä v súvislosti s Kosovom, ktoré tvoria prevažne etnickí Albánci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksandar Vučič