Iranskí úradníci uväznili ženu, chcela ísť na volejbal mužov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irán
Foto: SITA/AP

LAUSANNE 11. novembra (WEBNOVINY) – Irán prišiel o usporiadateľské právo majstrovstiev sveta volejbalistov 2015 do 19 rokov, keďže stále väzní Ghonče Ghavámíovú. Šampionát by sa mal namiesto Iránu uskutočniť v Argentíne.

Právnička je vo väzení, chcela vidieť volejbal mužov

Absolventka práv v Londýne pyká vo vlasti za to, že sa pokúsila dostať na zápas volejbalovej Svetovej ligy mužov medzi domácim výberom a Talianskom.

Bojovníčku za práva žien zadržali 20. júna pri pokuse porušiť segregačné zákony islamskej krajiny a vstúpiť do teheránskeho štadiónu Azádí. Odvtedy je za mrežami, 41 dní ju držali na samotke v neslávne známom väzení Evin. Pred týždňom Ghavámíovú odsúdili na jeden rok za šírenie protištátnej propagandy.

Ženy nesmú chodiť v Iráne ani na futbalové zápasy

Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) nechce udeliť Iránu žiadne usporiadateľské právo, kým krajina nezruší zákaz navštevovať volejbalové zápasy ženami. Ten vstúpil do platnosti pred dvoma rokmi, od roku 1979 platí pre futbalové duely.

FIVB ustúpila v prípade mužskej Svetovej ligy, ktorej zápasy sa budú na budúci rok hrať aj v Iráne. Rovnako sa v krajine uskutoční aj ázijský šampionát, ktorý však organizuje kontinentálna federácia.

Iránske úrady popierajú, že absolventka londýnskej školy orientálnych a afrických štúdií práv Ghavámíová sa zodpovedala pred súdom za účasť na športovom podujatí. V prospech 25-ročnej Ghavámíovej intervenovali prezident Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) Ary Graça aj Medzinárodný olympijský výbor. Odpoveď na výzvy o pomoc však neprišla. Ghavámíová dlho držala protestnú hladovku, ale ukončila ju. Právnikom, ktorí sa zúčastnili na pojednávaní súdu, zakázali zverejniť jeho obsah. Počas víkendu žiadali prepustenie Ghavámíovej aj hráči najvyššej talianskej súťaže a pred zápasmi držali v rukách veľké plagáty na podporu Iránky.

Informácie zverejnila webová stránka insidethegames.biz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia