Putin sa stretol v Číne s Obamom, reč bola aj o Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama sa stretol s Putinom, hovorili však len krátko
Prvýkrát sa Obama s Putinom stretli ešte v pondelok, schôdzka mala však len krátky a zdvorilostný charakter a podľa Peskova si lídri nenašli čas na vzájomnú konverzáciu. Foto: SITA/AP

PEKING 11. novembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama absolvoval v uplynulých dňoch v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v čínskom Pekingu viacero krátkych schôdzok so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom. Na riadne rokovania si však obaja lídri nenašli čas a ich stretnutia mali prevažne len zdvorilostný charakter. Tak Biely dom ako aj Kremeľ sa k témam ich rozhovorov vyjadrili len stručne.

„Putin a Obama pokračujú v komunikovaní na tomto fóre (summite APEC),“ potvrdil v utorok novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Putin sa s prezidentom Obamom rozprával niekoľkokrát. Hovorili krátko, dotkli sa však otázok bilaterálnych vzťahov, Ukrajiny, Sýrie a Iránu,“ dodal. Prvýkrát sa stretli ešte v pondelok, schôdzka mala však len krátky a zdvorilostný charakter a podľa Peskova si lídri nenašli čas na vzájomnú konverzáciu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú v súčasnosti pre krízu na Ukrajine najhoršie od skončenia studenej vojny. Američania obviňujú Moskvu z posielania zbraní východoukrajinským proruským separatistom, čo však Kremeľ odmieta. Americký viceprezident Joe Biden minulý týždeň v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom prisľúbil Kyjevu prijatie ďalších sankcií voči Moskve „ak bude Rusko vedome pokračovať v porušovaní podmienok“ prímeria medzi Kyjevom a separatistami. To obe strany uzavreli ešte v septembri, boje v Luhanskej a Doneckej oblasti to však nezastavilo.

Obama s Putinom priamo nekomunikuje už od augusta, keď obaja spolu telefonovali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDmitrij PeskovJoe BidenPutin