Tu nie sme v Guantáname, odkazuje šéf Fideszu do USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Amerika vlajka usa
Foto: ilustračné, SITA/AP

BUDAPEŠŤ 11. novembra (WEBNOVINY) – Líder poslaneckého klubu maďarskej vládnej strany Fidesz Antal Rogán v pondelok upozornil americkú vládu, že nemôže nikoho obviňovať bez dôkazov. Rogán tak reagoval na októbrový zoznam neželaných Maďarov, na ktorý umiestnili šesť osôb, no bez uvedenia konkrétnych dôvodov a publikovania ich mien. Jeden z lídrov dlhé roky dominantnej politickej strany premiéra Viktora Orbána to považuje za neprijateľné. Rogán preto v tejto súvislosti použil prirovnanie so všeobecne kritizovaným americkým väzením Guantánamo, ktoré je pre zadržiavanie bez procesu či vznesenia obvinení terčom kritiky po celom svete.

„Maďarsko nie je Guantánamo. Nikto tu nemôžu obviňovať bez dôkazov. Pošlite do Maďarska veľvyslanca, ktorý bude schopný reprezentovať americké záujmy s príslušnou dôležitosťou,“ uviedol Rogán na margo absencie nového veľvyslanca USA v Budapešti.

Šéfke daňového úradu nepovedali, prečo jej nedali víza

Šéfka maďarského daňového úradu NAV Ildikó Vidová sa v pondelok na dôvody jej nevpustenia na územie Spojených štátov išla opýtať priamo pracovníkov amerického veľvyslanectva v Budapešti. Tí jej však odmietli dať odpoveď, informuje spravodajská stanica Hír TV.

„Nezistili sme nič, boli sme len informovaní, že ide o vízovú záležitosť,“ povedala stanici Vidová. Ako dodala, Spojené štáty jej odmietli poskytnúť aj dôkazy o tom, že sa dopustila korupcie. Práve tá má byť podľa medializovaných informácií dôvodom, prečo USA zakázali Vidovej vstup na svoje územie.

Vidová odmieta obvinenia z korupcie

Vidová nedávno priznala prítomnosť svojho mena na americkom zozname ľudí, ktorým úrady USA zakázali vstup do krajiny. V stredu zverejnenom rozhovore pre denník Magyar Nemzet Vidová priznala, že dôvodom sú podozrenia z korupcie, ktoré však ona sama poprela. Potvrdila však, že zákaz vstupu na územie USA sa okrem nej týka aj ďalších jej kolegov z úradu. Vidová podotkla, že vláda premiéra Viktora Orbána vie o celej situácii, pričom poprela záujem rezignovať. O krokoch voči jej osobe sa dozvedela prostredníctvom listu z amerického veľvyslanectva v Budapešti.

Spojené štáty pred dvoma týždňami potvrdili, že v októbri zakázali vstup na svoje územie šiestim občanom Maďarska. Mená dotknutých osôb však oficiálne nezverejnili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia