Kurdi hlásia úspech, džihádistom blokujú zásobovaciu trasu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 12. novembra (WEBNOVINY) – Kurdské sily na severe Sýrie zatarasili cestu pri hranici s Tureckom, ktorú militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) využíva na zásobovanie svojich bojovníkov snažiacich sa ovládnuť mesto Kobane (Ajn al-Arab).

O prvom významnejšom úspechu Kurdov v boji proti džihádistom za posledné týždne v stredu informoval jeden z predstaviteľov mesta a organizácia monitorujúca vývoj v oblasti.

Miestne Ľudové obranné jednotky (YPG) a Ženské obranné jednotky (YPJ) posilnili kurdské milície z Iraku, ktoré prišli cez územie Turecka na prelome októbra a novembra. Podľa oboch zdrojov teraz spoločnými silami odrezali prístupovú trasu IŠ smerom z juhovýchodu.

Video: Boje proti džihádistom z Islamského štátu

Obliehané Kobane je napriek obmedzenému strategickému významu v poslednom období symbolom boja proti sunnitským extrémistom, ktorí ešte v lete ovládli veľké časti Sýrie a Iraku a vyhlásili vlastný kalifát. Miestny predstaviteľ Idrís Nassan telefonicky informoval, že protivníci IŠ prevzali kontrolu nad priľahlým pahorkom a cestou vedúcou pozdĺž jeho úbočia.

Tú podľa neho skupina využívala na prísun munície a nových bojovníkov. Exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv tvrdí, že kurské sily sa nezmocnili pahorku, no rozšírili boje na cestu do blízkej dediny a zabránili tak IŠ, aby ju ďalej využívali na zásobovanie. Takzvaní pešmergovia z Iraku už pomohli silám z Kobane ovládnuť niektoré z okolitých dedín, rozdelenie samotného mesta však zostáva rovnaké.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát