Francúzi odsúdili prvého džihádistu, vrátil sa zo Sýrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

PARÍŽ 13. novembra (WEBNOVINY) – Francúzsky súd vo štvrtok poslal na sedem rokov za mreže muža, ktorého uznali vinným z pripojenia sa k islamistom v Sýrii. Ide o prvý podobný verdikt v krajine, odkiaľ odišli po boku džhihádistov v Iraku a Sýrii podľa odhadov bojovať desiatky až stovky ľudí. Dvadsaťsedemročný Flavien Moreau je podľa súdu vinným z pripojenia sa k radikálnej skupine a terorizmu.

Do väzenia ho poslali viac ako rok po tom, ako sa vrátil z podľa vlastných slov len desaťdňového pobytu v Sýrii. Podľa francúzskych médií bol dôvodom jeho skorého návratu fakt, že islamisti ho prinútili prestať s fajčením.

Moreau si po svojom návrate do Francúzska zaobstaral elektronickú cigaretu, pri jeho pokuse o následný vstup do Sýrie ho však zadržali na hranici s Tureckom. Neskôr ho vo Francúzsku zatkli po tom, ako sa pokúsil vybaviť si falošný pas.

Obrazom: Boje proti džihádistom z Islamského štátu

Rozsudok je v súlade s trestom, ktorý navrhovala aj prokuratúra. Francúzi pritom v súčasnosti buď sledujú alebo zadržiavajú desiatky ďalších ľudí podozrivých z pripojenia sa k džihádistom na Blízkom východe a tento verdikt preto pravdepodobne nebude jediným svojho druhu.

Podľa odhadov odišlo z Francúzska bojovať do Sýrie asi tisíc radikálov, z nich 118 sa vrátilo do vlasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať