Islamský štát zavedie vlastnú menu, tvrdí Financial Times

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

DAMASK 14. novembra (WEBNOVINY) – Extrémistická organizácia Islamský štát plánuje zaviesť vlastnú menu, ktorá bude platiť na nimi kontrolovaných územiach.

Podľa štvrtkových informácií britského denníka Financial Times organizácia začne s produkciou mincí, pričom jej cieľom je osamostatniť sa od „diabolského svetového ekonomického systému“.

Obávaná organizácia chce obnoviť islamský dinár používaný v siedmom storočí za vlády voleného chalífa Uthmána ibn Affána, jedného z prvých štyroch nástupcov islamského proroka Mohameda.

Nová mena z dielne IŠ bude mať sedem mincí v rôznej nominálne hodnote, pričom najvyššia bude mať hodnotu v prepočte 560 eur. Dve z nich budú zo zlata, tri zo striebra a dve z medi. Na jednej z nich bude zobrazená aj jeruzalemská mešita al-Aksá.

Drahé kovy na ich výrobu síce radikáli k dispozícii nemajú, no predpokladá sa, že ako jedna z najbohatších organizácii na svete majú dostatok prostriedkov na ich kúpu. Ich zdroje pochádzajú z predaja ropy z obsadených území či vyberania miliónov dolárov z výkupného a vydierania.

Sunnitskí radikáli z organizácie Islamský štát na severe Iraku v júni povstali voči vláde v Bagdade a dnes ovládajú veľké časti severozápadného Iraku a spolu s priľahlým územím Sýrie ho začlenili do spoločného „kalifátu“. USA od augusta letecky útočia na ich pozície.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia