Na summite krajín G20 hrozí ruská špionáž, varuje Austrália

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

SYDNEY 14. novembra (WEBNOVINY) – V sobotu sa v austrálskom meste Brisbane začne dvojdňový summit krajín G20, ktorý sa má zaoberať otázkami svetovej ekonomiky. Zdá sa však, že pre zhoršujúce sa vzťahy medzi Západom a Ruskom sa dominantnou témou stretnutia najrozvinutejších a najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín sveta stane ukrajinská kríza.

Situáciu zhoršili ruské lode

Napätie pred začiatkom summitu je veľké. Západ obviňuje ruského prezidenta Vladimíra Putina z eskalácie situácie vo východnej Ukrajine. Po priplávaní ruských bojových lodí k pobrežiu Austrálie sa austrálske tajné služby obávajú ruského špionážneho útoku počas summitu G20.

„Tajné služby sú v plnej pohotovosti,“ uvádza v piatok austrálsky denník The Courier Mail odvolávajúci sa na informácie z tajných služieb. Podľa denníka tajné služby vydali varovanie pred odpočúvaním telefonátov účastníkov summitu. „Je nepravdepodobné, že tento víkend sa skončí bez incidentov,“ cituje denník neidentifikovaného pracovníka austrálskych tajných služieb.

Ukrajinsko-ruský konflikt bude hlavnou témou

Austrálsky premiér Tony Abbott povedal účastníkom summitu, že hrozby Ruska nie sú v napätej situácii žiadnym prekvapením. „Budeme tieto lode pozorne sledovať,“ zdôraznil.

Britský premiér David Cameron v čase zhoršujúceho sa napätia pohrozil Rusku ďalšími sankciami. „Ruský postup na Ukrajine je neakceptovateľný,“ povedal Cameron v piatok v austrálskom hlavnom meste Canberra. „Ak bude Rusko naďalej zhoršovať situáciu, mohli by sme pritvrdiť sankcie,“ zdôraznil Cameron. V opačnom prípade je možné sankcie zmierniť.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Merkelová chystá stretnutie s Putinom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce počas summitu hovoriť aj o ukrajinsko-ruskom konflikte a je pripravená priamo sa stretnúť s Putinom. „Existuje šanca, že dôjde k stretnutiu,“ povedala Merkelová v piatok v novozélandskom hlavnom meste Auckland po rokovaniach s premiérom Nového Zélandu Johnom Keyom.

Key povedal, že hoci Rusko a Ukrajina ležia ďaleko od jeho, krajiny, obáva sa, že tento konflikt povedie k nestabilite Európy. „Želáme si, aby Európa zostala naším silným partnerom.“

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zaútočil na Putina neočakávane tvrdou formou. V piatkovom vydaní nemeckého denníka Bild Stoltenberg obvinil Putina z podnecovania konfliktu na Ukrajine. „V posledných dňoch sme si všimli, že Rusko opäť dodalo na Ukrajinu zbrane, vojenské vybavenie, delostrelectvo, tanky a rakety. Prezident Putin jasne porušil dohodu o pokoji zbraní a opäť narušil integritu Ukrajiny,“ zdôraznil šéf aliancie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováDavid CameronJens StoltenbergTony Abbott