Orbán odmieta obvinenia USA z korupcie jeho vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orban
Predseda vlády Maďarskej republiky Viktor Orbán Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BUDAPEŠŤ 14. novembra (WEBNOVINY) – Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok rázne odmietol obvinenia Spojených štátov z toho, že jeho administratíva sa dopúšťa rozsiahlej korupcie.

O nej sa píše v oficiálnom dokumente, ktorý Washington zaslal priamo Orbánovej vláde. Kontroverzný maďarský premiér dokument označil za „úbohý zdrap papiera“. „Je to úbohý zdrap papiera.

Ak by nebol napísaný v angličtine, myslel by som si, že ho napísala opozičná strana,“ vyhlásil Orbán.

Maďarská vláda vo štvrtok večer na svojej internetovej stránke zverejnila dokument, ktorý údajne minulý týždeň dostala od amerického veľvyslanectva v Budapešti. Dvojstranový list popisuje viaceré „obavy“ Američanov v súvislosti s údajnými daňovými podvodmi v Maďarsku. O nich USA Maďarov informovali ešte v októbri 2013.

Spojené štáty pred dvoma týždňami informovali, že v októbri zakázali vstup na svoje územie šiestim občanom Maďarska, mená dotknutých osôb však oficiálne nezverejnili.

Šéfka Národného úradu pre dane a clá (NAV) Ildikó Vidová neskôr potvrdila, že bola jednou z nich. Na dôvody jej nevpustenia na územie Spojených štátov išla opýtať priamo pracovníkov amerického veľvyslanectva v Budapešti, tí jej však odmietli dať odpoveď.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán