Ukrajinská vláda zatvára na východe svoje inštitúcie a úrady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

KYJEV 15. novembra (WEBNOVINY) – Ukrajinská vláda zatvára štátne inštitúcie a ruší bankové služby v separatistickom Doneckom a Luhanskom regióne. Príslušné dekréty v sobotu podpísal prezident Petro Porošenko. Kyjev už zastavil vyplácanie štátnych peňazí týmto separatistickým oblastiam potom, čo tamojší predstavitelia usporiadali koncom októbra vlastné voľby, ktoré ukrajinská vláda považuje za nelegálne.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V prezidentskom dekréte sa hovorí, že všetky štátne spoločnosti, inštitúcie a organizácie majú do týždňa ukončiť svoju prácu v Doneckom a Luhanskom regióne, „evakuovať pracovníkov“ a v prípade možnosti odniesť zariadenie a dokumenty. Ukrajinská národná banka má taktiež ukončiť všetky svoje služby v určitých oblastiach týchto samozvaných republík. Dekrét tiež žiada parlament, aby „zrušil zvláštny štatút“ oboch regiónov.

Napriek prímeriu uzavretému začiatkom septembra v Minsku len za posledných 24 hodín prišlo o život najmenej sedem ukrajinských vojakov. Vedenie Doneckej republiky tvrdí, že zahynulo aj šesť civilistov vrátane dvoch detí. Konflikt si od apríla vyžiadal vyše 4000 mŕtvych. Kyjev a západní spojenci obviňujú Moskvu z podporovania povstalcov na východe Ukrajiny, čo však ruskí predstavitelia naďalej popierajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko