Ukrajinské úrady začali zbierať trosky zostreleného boeingu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777
Zozbierané časti najprv odvezú do Charkova a odtiaľ do Holandska, kde sa pokúsia zrekonštruovať časti havarovaného stroja. Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 16. novembra (WEBNOVINY) – Východoukrajinské úrady začali s odstraňovaním trosiek malajzijského lietadla, ktoré v júli zostrelili nad územím východnej Ukrajiny. V nedeľu o tom informoval hovorca holandského leteckého úradu Wim van der Weegen.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Holandskí inšpektori chceli trosky letu MH17 zozbierať sami ihneď po havárii, no keďže miesto nešťastia sa nachádza v bojovej zóne, po odvezení pozostatkov väčšiny z 298 obetí práce z bezpečnostných dôvodov prenechali miestnym záchranárom. Prácami bola poverená ukrajinská Štátna záchranná služba. Na odvoz trosiek dohliada niekoľko holandských expertov a zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Podľa Weegena vyšetrovatelia nemajú záujem zozbierať všetky trosky, vytvorili však zoznam tých, ktoré potrebujú na vysvetlenie príčin pádu lietadla. Časti lietadla sú totiž rozmetané v okruhu až asi 20 kilometrov štvorcových. Zozbierané časti najprv odvezú do Charkova a odtiaľ do Holandska, kde sa pokúsia zrekonštruovať časti havarovaného stroja. Operácia by mala trvať asi desať dní.

Obrazom: Boeing malajzijskej spoločnosti zostrelili nad Ukrajinou

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich.

Medzi obeťami bolo aj 28 Austrálčanov. V septembri zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja Boeing 777 počas letu malými predmetmi letiacimi vysokou rýchlosťou, čo dokazuje, že stroj bol zostrelený.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Holandskí vyšetrovatelia pripúšťajú, že lietadlo mohlo byť zostrelené zo vzduchu, za pravdepodobnejší však považujú zásah raketou zem-vzduch. Nemecká tajná služba považuje za vinníkov ukrajinských separatistov. Tí údajne použili raketový systém z ukrajinskej vojenskej základne pri Donecku.

Boeing 777
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať