Video: Masaker v jeruzalemskej synagóge, zomreli štyri osoby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Synagóga v Jeruzaleme
Dvojica Palestínčanov zabila štyroch ľudí modliacich sa v synagóge. Foto: SITA/AP

JERUZALEM 18. novembra (WEBNOVINY) – Jeruzalem bol v utorok dejiskom najkrvavejšieho útoku za posledné roky, pri ktorom dvojica Palestínčanov zabila štyroch ľudí modliacich sa v synagóge. Zranenia utrpeli ôsmi ďalší ľudia.

Obrazom: Pri útoku na jeruzalemskú synagógu zahynuli štyria ľudia

Izraelská polícia v utorok uviedla, tri z obetí palestínskych útočníkov v jeruzalemskej synagóge mali dvojité americko-izraelské občianstvo. Polícia ich identifikovala ako rabína a šéfa seminára Mosheho Twerského (59), Aryeha Kopinského (43) a Calmana Levina (55). Štvrtým mŕtvym bol britsko-izraelský občan, 68-ročný Avraham Shmuel Goldberg.

Útočníkov, Palestínčanov z východného Jeruzalema, polícia zastrelila. K činu sa prihlásili Brigády Abú Alího Mustafu, ozbrojené krídlo Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny. Militanti z krajne ľavicovej palestínskej nacionalistickej skupiny stoja aj za mnohými predchádzajúcimi útokmi na Izraelčanov. Radikálne palestínske hnutie Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy, útok privítalo, podobne ako ďalšia militantná skupina Islamský džihád. Izrael obe skupiny považuje za teroristické organizácie.

Polícia udalosť označila za teroristický čin a páchateľov ozbrojených nožmi, sekerami a pištoľami identifikovala ako bratrancov pochádzajúcich z anektovanej východnej časti mesta. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil „krutou odozvou“ a udalosť odsúdil aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, čo bolo z jeho strany prvýkrát v rámci terajšej vlny útokov proti Izraelčanom.

Zároveň však vyzval na zastavenie izraelských „provokácií“, ktoré sa týkajú posvätnej mešity al-Aksá. Dejiskom utorňajšieho útoku bola jedna zo synagóg v jeruzalemskej štvrti Har Nof obývanej prevažne ultraortodoxnými židmi.

Zároveň však vyzval na zastavenie izraelských „provokácií“, ktoré sa týkajú posvätnej mešity al-Aksá. Dejiskom utorňajšieho útoku bola jedna zo synagóg v jeruzalemskej štvrti Har Nof obývanej prevažne ultraortodoxnými židmi. Minister zahraničných vecí USA John Kerry ho taktiež odsúdil ako „akt čistého teroru a nezmyselnej brutality a násilia“.

Synagóga v Jeruzaleme
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin NetanjahuJohn KerryMahmúd Abbás