Hollande v Austrálii bojuje proti klimatickým zmenám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
François Hollande, Tony Abbott
François Hollande (vľavo) na stretnutí s Tonym Abbottom (vpravo). Foto: SITA/ AP

CANBERRA 19. novembra (WEBNOVINY) – Francúzsky prezident François Hollande počas návštevy Austrálie povedal tamojšiemu premiérovi Tonymu Abbottovi, že krajiny by mali prijímať vlastné rozhodnutia o tom, ako splniť akékoľvek záväzné ciele v oblasti obmedzovania tvorby skleníkových plynov, ktoré vyplynú z budúcoročnej konferencie OSN v Paríži.

Abbott po stredajšom rokovaní s Hollandom v Canberre vyhlásil, že otázku boja proti zmenám podnebia sám nadniesol, hoci jeho konzervatívna vláda je ochranárskymi skupinami často kritizovaná za júlové zrušenie takzvanej uhlíkovej dane vyberanej od najväčších priemyselných znečisťovateľov.

Hollande, ktorý pricestoval ešte v utorok, je prvou francúzskou hlavou štátu na oficiálnej návšteve Austrálie a vyhlasuje, že výsledkom parížskej klimatickej konferencie v septembri 2015 by mala byť celosvetová dohoda o záväznom znižovaní emisií skleníkových plynov. Na dosiahnutie právne záväznej dohody cez víkend vyzvali aj účastníci summitu skupiny G20 v Brisbane, kde sa Abbott snažil tejto téme vyhnúť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeTony Abbott