Rusko cíti ohrozenie, odmieta snahy NATO obkľúčiť hranice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruský vojak, Rusko
Foto: SITA/AP

MOSKVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu kritizoval NATO za jeho „nerozvážne a nekonečné“ rozširovanie, ktoré je podľa jeho slov chybou poškodzujúcou bezpečnostnú situáciu v Európe a stabilitu v nej. Podľa slov šéfa ruskej diplomacie na to Moskva poukazuje „úplne od začiatku súčasného historického obdobia“.

V rovnakom duchu sa v stredu zverejnenom rozhovore pre britskú vysielaciu stanicu BBC vyjadril aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ten súhlasne odpovedal na otázku, či sa Rusko cíti byť ohrozené snahami NATO obkľúčiť ho jeho niekdajšími spojencami. Peskov potvrdil, že od aliancie žiadajú jasnú záruku vylúčenia možnosti prijatia Ukrajiny do bloku.

„Chceli by sme počuť stopercentnú záruku, že nikoho nenapadne prijať Ukrajinu do NATO. Radi by sme počuli, že NATO prestane s približovaním sa k ruským hraniciam, že prestane narúšať rovnováhu moci. Nenašťatie, takéto slová nepočujeme a sme z toho nervózni. Cítime strach. A ak cítite strach, začnete prijímať opatrenia. To je prirodzený inštinkt ľudskej bytosti a krajiny, obzvlášť, najväčšej krajiny na tomto kontinente,“ povedal hovorca Vladimira Putina v zriedkavom rozhovore pre BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovSergej Lavrov
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy