Utah chce obnoviť popravčie čaty, odsúdencov chcú strieľať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Guantanamo
Foto: SITA/ AP

SALT LAKE CITY 20. novembra (WEBNOVINY) – Poslanci amerického štátu Utah v stredu podporili opätovné zavedenie takzvaných popravčích čiat, ktoré by väzňov odsúdených na trest smrti popravovali zastrelením. Za nápadom stojí republikánsky poslanec Paul Ray.

Ten chce tento spôsob popravy využiť v prípade, ak úrady nebudú môcť zohnať potrebné látky na takzvanú smrtiacu injekciu. Problémy s ich dodávkami sa objavili aj v minulosti a jednotlivé štáty USA preto museli viackrát odložiť plánované popravy. Návrh na vznik popravčích čiat však ešte musí prejsť celým legislatívnom procesom a zatiaľ ho schválil len príslušný výbor.

„Musíme mať k dispozícii aj iné možnosti,“ povedal Ray reportérom. „Ak by sme vešali, ak by sme používali gilotínu, alebo ak budeme používať popravčie čaty, elektrické kreslo… Stále budete mať okolo toho ten istý cirkus. Záleží na tom vôbec?“ dodal politik.

Popravčie čaty v Utahu zakázali pred desiatimi rokmi a tento spôsob vykonania trestu smrti tam preto môžu uplatniť len v prípade väzňov odsúdených pred rokom 2004. Poslednýkrát takto popravili väzňa v roku 2010. Bol ním Ronnie Lee Gardner, ktorého zastrelili piati policajti s pomocou pušiek typu Winchester.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia