Guantánamo opustilo päť väzňov, dvoch prijalo Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
USA
Foto: SITA/AP

MIAMI 21. novembra (WEBNOVINY) – Slovensko prijalo vo štvrtok ďalších dvoch väzňov z Guantanáma. Ide o občanov Tuniska a Jemenu. „Tak ako v prípade prvých transportov, aj v tomto prípade ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé a ani obvinené z trestného činu terorizmu a pre Slovenskú republiku nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Bývalých väzňov teraz zaradia do trojročného programu, počas ktorého sa majú integrovať do slovenskej spoločnosti. „Ich ľudské práva budú dodržiavané,“ ubezpečil Lazarov. Ministerstvo vnútra z bezpečnostných a taktických dôvodov neprezradí, kde bude miesto ich pobytu.

Americká vláda vo štvrtok oznámila prepustenie piatich väzňov z kontroverzného väzenia Guantánamo. Podľa Washingtonu traja z nich putovali do Gruzínska a zvyšní dvaja na Slovensko, pričom štyria z nich sú občanmi Jemenu a jeden je Tunisan. Ministerstvo zahraničných vecí USA v tejto veci vyjadrilo „veľkú vďaku“ za tieto „veľkorysé humanitárne gestá“ a ocenilo „silnú podporu zo strany našich priateľov a spojencov po celom svete“.

Americká agentúra AP podotýka, že Slovensko už prijalo osem mužov zadržiavaných v kritizovanom zariadení, kým Gruzínsko troch. Na prepustenie však stále aktuálne čaká viac ako 70 mužov. Ďalších takmer 40 zariadenie zatiaľ opustiť nemôže a viac ako 30 mužov trestne stíhajú.

Väznicu v kubánskom zálive

Guantánamo

zriadili v rámci vojny proti teroru po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Zadržiavanie bez procesu či vznesenia obvinení ako aj kontroverzné vyšetrovacie praktiky viedli ku kritike zariadenia po celom svete. Zatvorenie väznice zriadenej na príkaz vtedajšieho prezidenta Georgea W. Busha bolo jednou z hlavných téz predvolebnej kampane súčasného prezidenta Baracka Obamu.

Ani po takmer šiestich rokoch v prezidentskom kresle však nedokázal svoj sľub splniť. V zariadení sa preto stále nachádza viac ako 140 mužov. Tí sa pre obavy o svoju bezpečnosť nemôžu vrátiť domov a americký parlament znemožnil ich presunutie do zariadení v rámci USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať