Ukrajina má vládnu koalíciu, prioritou bude vstup do NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby Ukrajina
Slovensko neuzná voľby, ktoré chystajú v Donecku a Luhansku. Foto: SITA/AP

KYJEV 21. novembra (WEBNOVINY) – Päť ukrajinských prozápadných strán sa v piatok dohodlo na vytvorení novej koalície. Vládna koalícia bude pozostávať z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu premiéra Arsenija Jaceňuka, populistickej Radikálnej strany, strany Baťkivščyna (Otčina) a zo strany Svojpomoc.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ako informuje ukrajinský spravodajský server pravda.ua, koaličnú dohodu by mali slávnostne podpísať na prvom zasadnutí novozvoleného parlamentu 27. novembra. Nová koalícia bude mať 300 poslancov v 450-člennom parlamente. Premiér Jaceňuk oznámil, že vládu predstaví do desiatich dní. Dodal, že hlavnou prioritou vládnej koalície bude vstup do Severoatlantickej aliancie a približovanie s k Európskej únii ako aj znovuzískanie polostrova Krym, ktorý sa pripojil k Rusku.

„Medzi hlavné úlohy patrí zvýšiť obranný potenciál krajiny, ekonomický rast a ochranu práv a slobôd našich občanov,“ píše sa v koaličnej zmluve. Budúci koaliční partneri sa v nej zaväzujú zrušiť parlamentnú imunitu voči trestnému stíhaniu. Vládna koalícia bude tiež chrániť záujmy krymských Tatárov a všetkých ostatných ukrajinských občanov dočasne žijúcich na okupovaných územiach. Medzi ďalšie ciele patrí decentralizácia vládnych štruktúr a zákaz používania sovietskych a nacistických symbolov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať