Madagaskarom sa šíri mor, zabil už desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Madagaskar
Celkovo zaznamenali v africkej krajine od konca augusta 119 prípadov nebezpečného ochorenia. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 22. novembra (WEBNOVINY) – V africkom Madagaskare zaznamenali od konca augusta už 119 potvrdených prípadov moru, z nich 40 bolo smrteľných. V piatok na tento problém upozornila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Tá vo svojej najnovšej správe uvádza, že mor zaregistrovali už aj v husto obývanom hlavnom meste Antananarivo a hrozí preto rýchle šírenie nákazy. V súčasnosti tam evidujú dvoch nakazených a jedného mŕtveho. Problémom je aj vysoká odolnosť voči insekticídu deltametrín používaného na zabíjanie bĺch, ktoré sú zodpovedné za šírenie moru.

Mor je bakteriálne ochorenie a prenášajú ho blchy. Tie sa ním nakazili spravidla od hlodavcov, väčšinou potkanov. Ľudia uhryznutí infikovanými blchami môžu dostať takzvaný bubonický mor, v dôsledku ktorého im napuchnú lymfatické uzliny. Táto forma ochorenia sa však dá liečiť antibiotikami.

Ak sa ale baktéria dostane do dýchacieho systému, hrozí vznik pľúcneho moru prenosného z človeka na človeka prostredníctvom kvapôčkovej infekcie. Nakazený jedinec môže pritom zomrieť už do 24 hodín. Na Madagaskare však zatiaľ len u dvoch percent nakazených zistili práve najnebezpečnejšiu pľúcnu formu moru.

Posledná epidémia moru podľa WHO vypukla v roku 2010 v latinskoamerickom Peru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia