Somálski islamisti napadli autobus v Keni, zahynulo 28 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Keňa
Foto: SITA/AP

NAIROBI 22. novembra (WEBNOVINY) – Ozbrojenci v sobotu na severovýchode Kene napadli autobus, pričom zabili najmenej 28 ľudí. Informovala o tom polícia a ministerstvo vnútra. K útoku sa prihlásili somálski povstalci zo skupiny aš-Šabáb.

Podľa ich údajov to bola odplata za razie v mešitách v kenskom prístave Mombasa počas týždňa. „Mudžahedíni uskutočnili v sobotu ráno úspešnú operáciu pri Mandere, ktorej výsledkom bola smrť 28 križiakov ako odplata za zločiny páchané kenskými križiakmi proti našim moslimským bratom v Mombase,“ uviedli islamisti v stanovisku.

Útok sa odohral približne 30 kilometrov od mesta Mandera. V autobuse z Mandery do Nairobi cestovalo vyše 60 pasažierov. Asi 10 ťažko ozbrojených mužov im prikázalo vystúpiť a oddelili Somálčanov od Nesomálčanov.

Potom druhej skupine kázali čítať verše z Koránu. Kto neuspel, toho zastrelili, opísali priebeh udalosti svedkovia. Kenský minister vnútra na Twitteri uviedol, že armádne vrtuľníky a stíhačky zničili tábor patriaci útočníkom, pričom výsledkom akcie boli „mnohí mŕtvi“.

K útoku militantov došlo po týždni zvýšeného napätia v Mombase, kde sa v minulosti odohrala séria útokov aš-Šabábu. Bezpečnostné sily prehľadali mešity mesta, pretože sú podľa nich využívané ako úkryty zbraní extrémistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát