Zemanove výroky doma i v zahraničí vadia väčšine Čechov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zeman
Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa stal terčom posmeškov po svojich vyjadreniach na summite NATO. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

PRAHA 23. novembra (WEBNOVINY) – Chovanie prezidenta Miloša Zemana vadí väčšine ľudí v Českej republike. Ukázal to prieskum, ktorý pre Český rozhlas spracovala spoločnosť Median. Viac než dve tretiny obyvateľov si myslia, že prezident rozdeľuje verejnosť.

Rovnaké množstvo ľudí tiež kritizuje hlavu štátu za reprezentáciu Česka v zahraničí. Pritom ešte pri nástupe do funkcie prezident sľuboval, že chce byť skôr niekým, kto verejnosť stmelí. Podľa záveru prieskumu sa mu to ale zatiaľ nedarí.

Obrazom: Protest proti prezidentovi Milošovi Zemanovi

Chovanie prezidenta vadí najviac skupinám kritickým k súčasnej hlave štátu. Teda ľuďom s vyšším vzdelaním a bohatšej časti spoločnosti. O tom, že prezidentovo vystupovanie poškodzuje obraz Česka vo svete, sú presvedčení hlavne mladí ľudia a obyvatelia z väčších miest. Stále viac si to ale myslia i tí, ktorí Zemana v januári 2013 sami volili.

Prieskum odhalil, že najcitlivejšie ľudia vnímajú sporné výroky týkajúce sa situácie na Ukrajine. Takmer 70 percent ich nesúhlasí konkrétne s výrokom, že na území tamojšieho štátu v súčasnosti nie je ruská invazijná armáda. K lepšiemu renomé nepomohli prezidentovi ani vulgárne výrazy v relácie Hovory z Lán, výroky počas návštevy Číny či názor, že zásah na Národní třídě zo 17. novembra 1989 nebol masakrou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman