Turecká armáda cvičí Kurdov, ktorí bojujú proti islamistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak pesmerga
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 22. novembra (WEBNOVINY) – Tureckí vojaci cvičia bojovníkov kurdských milícií pešmerga na severe Iraku a podobnú podporu poskytnú aj novej armádnej jednotke v Bagdade.

V sobotu o tom informoval vysokopostavený turecký predstaviteľ. Ide o súčasť snáh o porazenie islamistov z Islamského štátu. Špeciálne sily začali cvičiť kurdských bojovníkov na severe Iraku pred troma týždňami, uviedol hovorca pešmergy brigádny generál Halgurd Hikmat. Turecký predstaviteľ povedal, že takýto výcvik dostane aj iracká Národná garda.

Turecko, členská krajina NATO, zdieľa so Sýriou a Irakom 1 200-kilometrovú. Ankara však odmieta prevziať poprednú vojenskú úlohu v Američanmi vedenej koalícii proti USA, pričom argumentuje, že len samotné letecké útoky neprinesú trvalú stabilitu.

Zdôrazňuje tiež, že mier nie je možné dosiahnuť, pokiaľ je pri moci sýrsky prezidenta Baššár-al-Asad a krajina by mala nasledovať príklad Iraku, kde boj proti islamistom na seba prevzala nová vláda pod vedením premiéra Hajdara al-Abádího.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať