V Tunisku si volia prezidenta, krajina má dvoch favoritov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Tunisku sa konajú voľby, krajina má dvoch favoritov
Muž prechádza popri stene s plagátmi kandidátov na prezidenta Tuniska. Foto: SITA/AP

TUNIS 23. novembra (WEBNOVINY) – V Tunisku sa v nedeľu konajú prezidentské voľby. Hlavnými favoritmi sú predstaviteľ bývalého autokratického režimu a ľudskoprávny aktivista hlásiaci sa k odkazu revolúcie z roku 2011.

Osemdesiatsedemročný politický veterán al-Bádží Káid as-Sabsí, ktorý pôsobil už za vlády autokratického lídra Zajna al-Ábidína bin Alího ako predseda parlamentu a ešte predtým ako minister zahraničia, sľubuje, že spraví z Tuniska sekulárny a moderný štát.

Jeho hlavným súperom je súčasný prechodný prezident Munsif Marzúkí, ktorý tvrdí, že as-Sabsího víťazstvo by bolo porážkou revolúcie, ktorá bin-Alího zvrhla. Zároveň varuje pred návratom vlády jednej strany. O prezidentské kreslo sa uchádza celkovo viac než 25 kandidátov. Pokiaľ žiadny z nich nezíska nadpolovičnú väčšinu, druhé kolo sa uskutoční v decembri.

Nedeľné hlasovanie nasleduje po októbrových parlamentných voľbách, v ktorých získala najviac kresiel práve as-Sabsího strana Hlas Tuniska (Nidáa Túnis). Proislamské Hnutie obrody (Harakat an-Nahda), ktoré v uplynulých rokoch dominovalo politickej scéne v Tunisku, ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov nedeľňajších parlamentných volieb uznalo svoju porážku. Prezidentské voľby budú ďalším krokom v rámci prechodu k demokracii po januárovom schválení novej ústavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať