Jadrová dohoda nie je možná, Irán hovorí o nedostatku času

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irán
Platnosť predbežnej dohody by mala vypršať 20. júla. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 23. novembra (WEBNOVINY) – Irán uviedol, že je nemožné dosiahnuť konečnú dohodu v spore okolo jeho jadrového programu so svetovými mocnosťami do konečného termínu, ktorým je 24. november. V nedeľu o tom informovala iránska tlačová agentúra ISNA.

„Vzhľadom na nedostatok času do záverečného termínu a počet tém, ktoré treba prediskutovať a vyriešiť, je nemožné dosiahnuť finálnu a komplexnú dohodu do 24. novembra,“ cituje agentúra nemenovaného člena vyjednávacieho tímu vo Viedni.

Podľa jeho slov je možnosťou predĺženie rozhovorov, ktoré bude predebatované, pokiaľ do nedeľňajšej noci žiadna dohoda uzavretá nebude. Strany sa nevedia dohodnúť na kľúčových otázkach, ako je obohacovanie uránu, počet prevádzkovaných centrifúg či sťahovanie sankcií.

Pricestoval aj Lavrov

Do Viedne pricestoval v nedeľu aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Zúčastní sa na medzinárodných rokovaniach o iránskom jadrovom programe. Informovala o tom ruská tlačová agentúra TASS citujúca zdroj z ruskej delegácie.

Lavrov predtým zrušil stretnutie v Moskve plánované na pondelok. Šéf ruskej diplomacie sa pripojil k finálnemu kolu rozhovorov v predvečer konečného termínu pre dosiahnutie dohody.

Medzi stranami sú veľké rozdiely

V sobotu americký minister zahraničia John Kerry povedal, že medzi stranami sú stále veľké rozdiely, ktoré sa snažia preklenúť. Vyjadril sa tak po rokovaní so svojím iránskym kolegom Džavádom Zarífom, už štvrtom za tri dni. Nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier povedal, že pokrok je stále možný, pokiaľ by Irán chcel.

Strany sa nevedia dohodnúť na kľúčových otázkach, ako je obohacovanie uránu, počet prevádzkovaných centrifúg či časový rámec sťahovania sankcií.

Posledné kolo rokovaní Iránu so šiestimi svetovými mocnosťami sa začalo v utorok. Je možné, že rokovania sa budú musieť predĺžiť. Finálna dohoda má ukončiť 12-ročné nezhody okolo jadrových aktivít islamskej republiky. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, od minuloročného nástupu nového prezidenta Hasana Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Frank-Walter SteinmeierJohn KerrySergej Lavrov