Poliaci podporili v komunálnych voľbách vládnu stranu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V poľských komunálnych voľbách vyhrala vládna strana
Oznámenie výsledkov volieb skomplikovala a oddialila chyba počítačového softvéru, ktorý mal pomôcť pri zrátavaní hlasov. Konzervatívci počas týždňa vyzvali na zopakovanie volieb, čo prezident Bronislaw Komorowski odmietol ako nezmysel. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Poľská vládna strana Občianska platforma (PO) si v minulotýždňových komunálnych voľbách zabezpečila prekvapivé víťazstvo a získala tak najvyšší počet kresiel. Informovala o tom štátna volebná komisia.

Tento výsledok pravdepodobne ešte viac zvýši napätie už aj tak sporných volieb. Strana PO si v zastupiteľstvách zabezpečila 179 kresiel v regionálnych zastupiteľstvách (vojvodstvách), konzervatívny blok vedený stranou Právo a spravodlivosť (PiS) obsadí 169 miest.

Tretia skončila Poľská ľudová strana so 159 mandátmi a tradičnou podporou na vidieku. Až osemnásť percent hlasov bolo vyhlásených za neplatných. Oznámenie výsledkov skomplikovala a oddialila chyba počítačového softvéru, ktorý mal pomôcť pri zrátavaní hlasov.

Výsledkom bola rezignácia šéfa volebnej komisie. Skôr počas týždňa konzervatívci vyzvali na zopakovanie volieb, čo prezident Bronislaw Komorowski odmietol ako nezmysel.

Komunálne voľby sa konajú každé štyri roky, pričom ľudia vyberajú starostov, členov regionálnych zastupiteľstiev a ďalších miestnych úradníkov. V roku 2010 zvíťazila PO nasledovaná PiS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bronislaw Komorowski