Putin nechce škodiť Rusku, odstúpi v súlade s ruskou ústavou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Americký minister zahraničia John Kerry sa mal s Vladimirom Putinom (na snímke) zísť v pondelok, schôdzku však odložil. Foto: SITA/AP

MOSKVA 23. novembra (WEBNOVINY) — Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že neostane na čele Ruska doživotne, ale odstúpi v súlade s ruskou ústavou. Nevylúčil však, že sa bude uchádzať o štvrté funkčné obdobie v roku 2018. V prípade víťazstva by ostal vo funkcii do roku 2024.

Ostať však aj po tomto termíne by to bolo podľa jeho slov „pre krajinu škodlivé“. Šesťdesiatdvaročný Putin de facto vedie Rusko od svojho prvého zvolenia v roku 2000. Po dvoch štvorročných funkčných obdobiach odstúpil, pretože už nemohol podľa ústavy znovu kandidovať a následne prevzal premiérske kreslo.

Opätovne bol zvolený v roku 2012, tentoraz na šesťročné funkčné obdobie. Rozhodnutie, či bude kandidovať aj v roku 2018, bude podľa Putina závisieť od situácie v krajine ako aj „jeho vlastnej nálady“. Zároveň odmietol, že by priviedol krajinu do izolácie pre krízu na Ukrajine. Rozhovor s ruským prezidentom zverejnila v nedeľu tlačová agentúra TASS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin