Porošenko zavíta do Prahy, Zeman pozval aj ďalších

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska prijal Porošenka, pre Slovensko je Ukrajina dôležitá
Prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Foto: archívne, SITA/AP

PRAHA 23. novembra (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštívi v januári Českú republiku pri príležitosti 70. výročia oslobodenia niekdajšieho koncentračného tábora Auschwitz (Osvienčim) na území okupovaného Poľska.

Českej televízii to potvrdil ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin, informuje portál iDNES.cz. Český prezident Miloš Zeman pozval na 27. januára do Česka najvyšších predstaviteľov štyroch víťazných mocností druhej svetovej vojny, teda USA, Veľkej Británie, Francúzska a Ruska. Účasť zatiaľ nepotvrdili.

Pozvaní sú tiež zástupcovia ďalších štátov, medzi nimi práve i Porošenko. Podľa ministerstva zahraničia dostali pozvánku pri príležitosti spomienky zástupcovia všetkých 47 krajín, ktoré v roku 2009 počas českého predsedníctva EÚ podpísali takzvanú Terezínsku deklaráciu zaoberajúcu sa odkazom holokaustu.

Akciu organizuje Európsky židovský kongres v spolupráci s Európskym parlamentom. V poľskom Osvienčime sa na výročie uskutočnia pietne akcie pre tých, čo holokaust prežili, v Prahe by sa mali zísť politici, uvádza iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš ZemanPavlo KlimkinPetro Porošenko