Video: Trosky zrúteného boeingu opustili východ Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777
Kus zo zostreleného boeingu na ukrajinsko-ruských hraniciach. Foto: SITA/AP

KYJEV 24. novembra (WEBNOVINY) – Trosky malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo na východe Ukrajiny ovládanom separatistami, opustili v nedeľu oblasť a prepravili ich do Charkova, ktorý majú pod kontrolou vládne sily. Na časti prevážané vlakom dohliadajú holandskí experti, informuje stanica BBC.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútil boeing

Trosky a neidentifikované ľudské pozostatky následne poputujú do Holandska na expertízu. Holandskí inšpektori chceli trosky letu MH17 zozbierať sami ihneď po havárii, no keďže miesto nešťastia sa nachádza v bojovej zóne, po odvezení pozostatkov väčšiny z obetí práce z bezpečnostných dôvodov prenechali miestnym záchranárom.

Odvoz zvyškov umožnila dohoda s miestnymi milíciami. Vyšetrovatelia nemajú záujem o všetky trosky, vytvorili však zoznam tých, ktoré potrebujú na vysvetlenie príčin pádu lietadla. Časti lietadla sú totiž rozmetané v okruhu až 20 kilometrov štvorcových.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje zo zostrelenia proruských povstalcov. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Medzi obeťami bolo aj 28 Austrálčanov.

V septembri zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja Boeing 777 počas letu malými predmetmi letiacimi vysokou rýchlosťou, čo dokazuje, že stroj bol zostrelený.

Holandskí vyšetrovatelia pripúšťajú, že lietadlo mohlo byť zostrelené zo vzduchu, za pravdepodobnejší však považujú zásah raketou zem-vzduch. Nemecká tajná služba považuje za vinníkov ukrajinských separatistov. Tí údajne použili raketový systém z ukrajinskej vojenskej základne pri Donecku.

Video: Trosky zrúteného boingu opustili východ Ukrajiny

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať