Jadrová dohoda s Iránom nepadla, rokovania sa predlžia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iran, jadrovy program
Irán rozširuje svoj jadrový program. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 24. novembra (WEBNOVINY) – Irán a šesť svetových mocností nedosiahli konečnú dohodu o iránskom jadrovom programe do konečného termínu, ktorým je 24. november. Vyjednávači sa majú opäť stretnúť v decembri, buď vo Viedni alebo v Ománe.

Končený termín na dosiahnutie dohody s najväčšou pravdepodobnosťou predĺžia do júla budúceho roku. Iránu a mocnostiam združeným v skupine P5+1 (USA, Francúzska, Číny, Ruska, Británie, Nemecka) sa nepodarilo cez víkend dohodnúť na kľúčových otázkach, ako je obohacovanie uránu, počet prevádzkovaných centrifúg či sťahovanie sankcií. Konečná dohoda mala ukončiť 12-ročné nezhody okolo jadrových aktivít islamskej republiky.

Na príprave ďalších rokovaní s Iránom sa podľa nemenovaného diplomata pracuje, Irán však zatiaľ nemôže počítať s uvoľnením sankcií. „Dosiahli sme určitý pokrok, no stretneme sa znovu pred novým rokom. Je to pokračujúci proces,“ povedal iný diplomat, ktorého taktiež nemenovali.

Posledné kolo rokovaní Iránu so šiestimi svetovými mocnosťami sa začalo v utorok, pričom 24. november bol termínom finálnej dohody. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, od minuloročného nástupu nového prezidenta Hasana Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia