Buffalo plánuje evakuáciu, po snehu hrozí ďalšia katastrofa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
USA sužujú snehové búrky, ľudia zostali uväznení aj v autách
Obyvatelia Buffala zostali uväznení vo svojich domovoch a na miestnych cestách zapadli desiatky áut. Teploty pod bod mrazu klesajú aj v iných častiach USA. V New Yorku, New Hampshire a Michigane spájajú s vlnou chladného počasia najmenej šesť úmrtí. Foto: SITA/AP

BUFFALO (WEBNOVINY) — Obyvatelia z okolia mesta Buffalo v štáte New York, ktoré postihla minulý týždeň snehová búrka, sa v pondelok pripravili na evakuáciu potom, ako teploty dosiahli plus 16 stupňov Celzia. Národná meteorologická služba vyhlásila varovanie pred záplavami a upozornila, že stromy zaťažené množstvom snehu a rozmočená pôda môžu spôsobiť ich vykorenenie a následný pád.

Obrazom: USA sužujú snehové búrky, ľudia zostali uväznení aj v autách

Vietor, ktorý dosahuje stokilometrovú rýchlosť, môže zhadzovať stĺpy elektrického vedenia a spôsobiť výpadky elektriny. Meteorológovia predpovedali silné dažde, ktoré sa v utorok môžu zmiešať so snehom. Miestni predstavitelia varovali obyvateľov, aby z pivníc domov odniesli všetky cenné veci, zbalili si všetko potrebné a pripravili sa na evakuáciu.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo oznámil, že v prípade záplav sú pre evakuovaných obyvateľov Buffala pripravené núdzové prístrešky, o ktoré sa postaral Červený kríž, mesto zabezpečilo pre evakuovaných priestory škôl a internátov. Búrka sprevádzaná víchricou a silným snežením, ktorá zasiahla americký štát New York, si vyžiadala okolo 10 obetí. Z mesta Buffalo hlásili v stredu až 1,68 metra snehu.

Cuomo označil návaly snehu za historicky rekordné. Počasie narobilo problémy najmä v doprave, pričom pre nepriaznivé podmienky uzavreli asi 220 kilometrový úsek hlavnej štátnej diaľnice a množstvo menších ciest, na ktorých zapadlo asi 150 vozidiel.

Celé Spojené štáty zasiahla minulý týždeň studená vlna a teploty na väčšine územia vrátane Havaja klesli pod nulu, čím sa tohtoročný november stal nachladenejším od roku 1976.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať