Europarlament bude rokovať o odvolávaní Junckerovej komisie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juncker
Bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý sa má čoskoro stať šéfom Európskej komisie. Foto: SITA/AP

ŠTRASBURG 24. novembra (WEBNOVINY) – Európsky parlament (EP) v pondelok večer otvorí svoje plenárne zasadnutie v Štrasburgu rozpravou o návrhu na vyslovenie nedôvery novej Európskej komisii (EK) na čele s bývalým luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý čelí kritike pre podozrenia, že krajina za jeho pôsobenia umožňovala nadnárodným koncernom vyhýbať sa plateniu daní.

Príslušný podnet predložilo 76 poslancov zaraďovaných prevažne do euroskeptického a pravicovo-populistického tábora. Návrh bude úspešný, ak ho v 751-člennom pléne podporia najmenej dve tretiny hlasujúcich, ktorí budú predstavovať väčšinu všetkých poslancov.

Samotné hlasovanie je však naplánované až na štvrtkové popoludnie. Zámer hlasovať za vyslovenie nedôvery už avizoval aj slovenský poslanec EP Richard Sulík.

Očakáva sa, že na pondelňajšej rozprave sa zúčastnia všetci členovia EK, ktorá úraduje v novom zložení od začiatku novembra, vrátane 59-ročného Junckera. V prípade vyslovenia nedôvery, čo médiá označujú za málo pravdepodobné, by musela komisia odstúpiť ako celok.

Predmetom škandálu označovaného ako Luxembourg Leaks je únik dokumentov, podľa ktorých Luxembursko za Junckerovej éry umožnilo nadnárodným koncernom ušetriť na daniach miliardy eur. Juncker sa obhajuje tvrdením, že tajné dohody boli v súlade s platnými zákonmi krajiny a medzinárodnými pravidlami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude JunckerRichard Sulík
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaEurópsky parlament