Iracká armáda vyhnala Islamský štát z dvoch miest na východe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ramádí
Foto: SITA/AP

BAGDAD 24. novembra (WEBNOVINY) – Irackí vojaci podporovaní šiitskými a kurdskými silami porazili militantov Islamského štátu (IŠ) v dvoch mestách na východe krajiny, ktoré skupina ovládala od augusta.

Podľa pondelňajších vyjadrení predstaviteľov polície v provincii Dijálá sunnitskí extrémisti v nedeľu prišli o mestá as-Saadíja a Džalavlá blízko hranice s Iránom, čomu predchádzali prudké boje. Tie na niektorých miestach pokračovali aj v pondelok, zatiaľ čo bezpečnostné sily zneškodňovali bomby nastražené protivníkmi pred tým, ako ustúpili. Podľa nemenovaných miestnych predstaviteľov sa medzitým začali vracať rodiny, ktoré sa pred násilím ukrývali v okolí.

Nábožensky a národnostne zmiešaná Dijálá bola dejiskom prudkých bojov už počas dávnejšieho konfliktu medzi irackými šiitmi a sunnitmi, ktorý vrcholil v rokoch 2006 a 2007. Iracké sily podporované Západom sa momentálne snažia „oslobodiť“ územia obsadené IŠ, ktorý stále ovláda veľkú časť severozápadného Iraku a severovýchodnej Sýrie. Iracký premiér Hajdar al-Abádí sa v pondelok stretol s americkým armádnym veliteľom Lloydom Austinom a vydal vyhlásenie, podľa ktorého Bagdad „tvrdo pracuje na vrátení života do oslobodených miest“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia